Sedem

Prehrana posameznika postaja vse bolj pomebna na več nivojih. Ljudje želimo biti dobro prehranjeni, vendar ne pretežki ali celo debeli. Države in korporacije si prizadevajo, da vsesplošno obilje prikažejo tudi z obilico hrane, ki je staln na razpolago na vsakem koraku. Posledično je večina ljudi postala popolnoma odvisan od hrane v lokalni trgovini. In kot je pokazala zadnja epidemija – večina ljudi nima niti za en teden zaloge hrane doma.

Trajnostno gospodarjenje in trajnostno ravnanje s hrano je odgovor na zgornje izzive

Da bi stvari poenostavil sem predstavil 7 stopenj trajnostnega ravnanja s hrano. Začenši s številko ena pri njabolj enostavni stopnji in najbolj zahtevna stopnja je označen s številko sedem.

Vsako stopnjo sem definiral na podlagi vprašanj, ki si jih na tej stopnji postavljamo in problemov, ki jih odgovori na ta vprašanja pomagajo rešiti. Rešitve sem predstavil in pokomentiral skozi zgodovinski pogled.

I. Stopnja – količina

Vprašanja

  • Koliko obrokov na dan naj pojem?
  • Kako velik naj bo moj obrok?

Prednosti

  • lahko planirate vaš dnevni ali tedenski nakupe hrane
  • lahko veste če jeste preveč in/ali ste predebeli

Zgodovina

  • za vladarje, ki so vladali mestom je bilo zelo pomebno poznavanje potreb po količini hrane – tako so vedeli kakšno zaledje rabijo, koliko hrane morajo pridelati, kupiti in biti sposobni shraniti. Količine potreb po hrani so skozi zgodovino in glede na regijo zelo različne – odvisno so prevsem od glavne hrane – v naših krajih krompir.

II. Stopnja – kvaliteta

Vprašanja

  • Kaj jem?
  • Iz česa dobim kalorije?
  • Ali je hrana sveža?
  • Ali je bila hrana pravilno skladiščena?
  • Odstotek mesa v moji prehrani?
  • Odstotek zelenjave v moji prehrani?
  • Odstotek sladkorja v moji prehrani?
  • Koliko gramov proteinov potrebujem v enem obroku?
  • Koliko gramov ogljikovih hidratov potrebujem?
  • Koliko vitaminov in mineralov potrebujem?

Prednosti

Vprašanje kvalitete hrane je mnogo dimenzionalno in jo implicitno obravnavamo tudi v nekaj naslenjih stopnjah. Voditi račune o tem kaj jeste je velik napredek v primerjavi s prvo stopnjo, kjer se sprašujemo samo koliko jemo. Kvaliteta hrane predstavlja nenehen izziv za mnoge nutriciste in tema, kjer je poenotenje mnenj praktično nemogoče, niti med strokovnjaki, kaj šele med laiki.

Zgodovina

Kvaliteta hrane ali diete je že zelo stara tema. Ljudje se že dolgo zavedajo, da ima kvaliteta hrane neposreden vpliva na zdravje – tako fizično, kot psihično.

III. Stopnja – timing

Vprašanja

  • Kdaj jem?
  • Kako pogosto naj jem?
  • Kdaj naj jem zajtrk, kosilo in večerjo?
  • Ali naj med obroki jem še kekšen sadež ali sendvič?
  • Kaj naj jem na kakšen dan v tednu?
  • Ali naj v nedeljo pojem kaj posebnega – kaj je z nedeljskim kosilom?
  • Ali lahko jem po 6 uri popoldne?
  • Ali naj jem pred ali po treningu?
  • Koliko časa naj preteče med obroki?

Prednosti

Pravi timing lahko dosti izboljša absorbcijo hranil, poboljša prebavo in posledično izboljša splošno počutje in zdravje.

Zgodovina

Timing pri prehranjevanju ni nič novega. Dokler preživetje ni bilo praktično zagotovoljeno in je bil dostop do hrane omejen so ljudje jedli, ko so prišli do hrane. Ko se je kmetijstvo razvilo do mere, kjer je začelo ustvarjati viške – se je začelo prenajedanje, saj imamo ljudje omejen samonadzor – kar je pri hrani še posebno očitno. Različne kuture in vere so se na problem potencialnega prenajedanja odzvale različno. Kristjani verjamemo, da je vsak petek, dan za post. Prav tako je daljši post zapovedan pred veliko nočjo. Muslimani se trdicionalno postijo en mesec na leto. .

IV. Stopnja – izvor hrane

Vprašanja

  • Kje je zrasla hrana, ki jo jem?
  • Ali so hrano pridelali otroci ali sužnji?
  • So bili vsi vpleteni v pridelavo pošteno plačani?
  • Kako daleč je hrana pridelana od mojega doma?
  • Koliko časa hrana potuje od mesta pridelave, do mesta predelave, do mesta prodaje?
  • Ali mora biti hrana umetno hlajena, zamrznjena, skuhana, narezavan, pakirana itd za transport?

Prednosti

  • Poznate točno lokacijo, kjer je vaša hrana zrasla
  • Poznate človeka, ki jo je pridelal
  • Poznate pot, ki jo hrana naredi od njive/pašnika do vašega krožnika
  • Poznate lokalne standarde za pridelavo hrane in ravnanje s hrano

Zgodovina

Do nedavnega je bilo večino hrane pridelano lokalno. Potem pa je pop kultura začela popularizirati eksotično hrano. Multinacionalke so poleg eksotične hrane začele tudi “navadno solato” kupovati po celem svetu, zato, da so jo dobile čim ceneje.

V. Stopnja – prosta reja in ekološka pridelava

Vprašanja

  • Kako je naša hrana pridelana?
  • Kako živijo živali?
  • Ali imajo živali dovolj prostora?
  • Ali so živali za čas življenja varne, na suhem in site?
  • Ali je okolj v katerem živijo živali v okolju, ki je podoben njihovem naravnem okolju?
  • Ali se pri pripravi zemlje uporabljajo kemikalije?
  • Ali se na isti njivi stalno goji ista kultura?
  • Ali je zelenjava zrasla na zemlji ali v vodi(hidroponično)?

Prednosti

Ekološka reja zagotavlja pridelavo na v naprej določen način z zelo omejeno uporabo škodljivih kemikalij in drugih dodatkov. Prosta reja omogoča živalim, kar se da lepo življenje primerljivo z življenjem v naravnem okolju. Živali se prosto gibljejo, jedo hrano s pašnikov in živijo v tropih, čredah oz v skupnostih podobnih tistim v naravi.

Zgodovina

Večino znane zgodovine so domače živali živele zelo sonaravno, prav tako je bila tudi pridelava sadja in zelenjave zelo ekološka. Šele nedavno so velike predelovalne indudtrije grobo posegle v naravni cikel in s kemijo napolnilne njive ali celo samo vodo, proizvodnjo preselili v rastlinjake – živali pa zaprli v kar se le da majhne prostore, kjer jih redijo s hrano, ki kar najhitreje povečuje živo maso, brez ozira na dejanske potrebe živali.

VI. Stopnja – dobavna veriga -nakup pri lokalnem proizvajalcu

Vprašanja

  • ali poznam osebno pridelovalca moje hrane?
  • ali želim podpirati multinacionalke ali lokalne pridelovalce?
  • ali želim pomagati pri ohranjnaju kulturne krajine, kamor glem lahko na sprehod z družino ali na piknik ali želim podpirati polja multinacionalk na katere je dostop zaradi vseh kemikalij in poslovnih skrivnosti prepovedan?

Prednosti

  • informacije o pridelkih iz prve roke
  • sezonska zelenjava
  • sezonsko meso
  • možnost družinskega obiska kmetije, ki vam dobavlja hrano
  • možnost nakupa ppri istem pridelovalcu na loklni tržnici ali dostave na dom

Zgodovina

Še ne tako daleč nazaj je bilo večino hrane pridelano doma ali kupljeno na lokalni živilski tržnici, kjer je bila v ponudbi izključno hrana od lokalnih pridelovalcev.

VII. Stopnja – letni načrt prehrane

Vprašanja

  • Koliko hrane jaz in moja družina porabimo/pojemo na leto?
  • Katero hrano jem jaz in moja družina?
  • Kako se poraba naše hrane ujema z naravnim ciklom? Ali jemo sezonsko zelenjavo in sadje?
  • Ali je v naši družini kdo zadolžen za planiranje vzgoje/nabave hrane in planiranje jedilnikov?
  • Ali je nabava naše hrane popolnoma odvisna od lokalne trgovine?
  • Kater pridelovalce moram kontaktirati, da dobim vse potrebno za sestavo jedilnika zame in za mojo družino?

Prednosti

  • prehranjevanje s svežo sezonsko hrano
  • rezervacija in zagotovitev hrane za eno leto v naprej
  • najboljši možen načrt prehrane glede na sezono za vas in vašo družino

Družbena odgovornost

Z načrtovanjem pomgate lokalnemu kmetu načrtovat pridelavo zelenjave in vzrejo živali. Tako vam lahko zagotovi sezonsko svežo hrano. Kmet pa se izogne sezonskim njihanjem cene in izgubam zaradi neprodanih proizvodov — kar vodi v diretno znižanje negativnih okoljskih in ekonomskih vplivov..

Zgodovina

Do nedavnega je bila velika večina hrane sezonska. Danes pa supermarket praktično vso hrano ponujajo praktično celo leto. To pa pomeni da mora biti vzgojena v ogrevanih rastlinjakih, vzrejena v zaprtih hlevih, skladiščena v zmrzovalniku brez kisika ali predelena do te mere, da lahko zdrži veliko časa v čakanju na kupca v supermarketu.

Ne pozabite trajnostno načrtovanje prehrane je ideal in ne cilj.

Ta prispevek je napisan z namenom, da Vam pomaga razumeti in načrtovati pripravo trajnostnega načrta prehranjevanja za vas in vašo družino.

Ne glede na to na kateri stopnji je vaše razumevanje in načrtovanje trajnostne prehrane za vas in vašo družino – ste že z branjem tega prispevka pokazali, da razumete kompleksnost problema.

Sedem stopenjska opredelitev trajnostnega prehranjevanja in opredelitov z vprašanji je intelektualna lastnina kmetije Pri Kmetu na Tisovcu.

Pri uporabi vsebin v celoti ali po delih prosim navedite vir, avtorja in ponudite link na ta članek.

Prispevek je prost prevod članka. Original si lahko ogledate tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja