Poraba vode pri vzreji ekoloških prašičev proste reje v Suhi Krajini

Ekologi so izrčunali, da je za kilogram svinjine v intenzivni reji potrebnih kar 4.800 litrov vode.

Zato smo se odločili, da na podlagi nam dostopnih podatkov izračunamo, koliko vode porabimo pri vzreji prašiča. Podatek o porabi vode je zaradi pomanjkanja površinske vode na kraškem terenu na območju, kjer mu že rečejo Suha Krajina zelo koristen. Na naši kmetiji je vsa voda iz kapnice, ki jo zbiramo v 3 zajetjih – skupaj cca 80 m3 zaloge. Smo v celoti samozadostni, kar se tiče oskrbe z vodo.

Mi prašiča gojimo v povprečju 150 dni. V tem času zagotovo poje 300 kg ekoloških krmil in ocenjujemo, da v povprečju na pašniku poje še cca 300 kg sadja, orehov, hrastovij želodov in lešnikov poleg koreninc in različnih trav.

Ekološkim krmilom dodamo še 2 litra vode na kilogram krmil – kar pomeni, da se porabi 600 litrov vode na prašiča pri pripravi krmil.

V povprečju prašič porabi/spije/polije še 8 litre vode na dan oz skupaj 1.200 litrov v času ko je pri nas.

Torej posamezen prašič pri nas porabi 1.800 litrov vode za 100 kg mesa (cca 120 kg klavne teže)

Pri nas pri ekološki prosti reji lahko z gotovostjo trdimo, da se za pridelavo kilograma svinjskega mesa mi porabimo 18 litrov vode.

Zavedamo se, da pri nas pujs “raste” več kot pol počaseje, kot v intenzivni reji, saj cel dan teka na okoli in rije po zemlji in seveda ne uporabljamo nobenih krmil, ki zadržujejo vodo.

Opozorilo:

Naš izračun ne vsebuje vode potrebne za vzgojo rastlin, ki so del krmil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.