Pri izbiri pasme prašičev na naši kmetiji smo sledili vodilu: misli globalno, deluj lokalno. Tako smo se odločili za domačo pasmo, ki jo je možno prodati lokalno.
Krškopoljsko pasmo prašičev so rejci načrtno oplemenjevali s pasmami sufolk, berkšir, cornwall, wessexwessex in sattelschwein (Kastelic, 2008).
Danes je krškopoljski prašič postal statusni simbol in vsi, ki kaj dajo na lastno prehrano, prepoznajo krškopoljsega prašiča proste reje, hranjenega z ekološko pridelano hrano.
Pri Kmetu smo se za krškopoljskega prašiča odločili, ker ima veliko špeha in ker ima mast tudi v samem mesu, rezultat česar je odlično pečenje tako na žaru kot v pečici.
Prosta reja
Naši prašiči se prosto pasejo pod sadnim drevjem, med leskami in pod hrasti, kar pripomore k specifičnemu okusu mesa.
Obdelava mesa
Zakol izvajamo v času mlaja, ker je pri polni luni v mesu preveč vode.
Koljemo živali do cca 120 kg.
Meso dostavimo naslednji dan po zakolu.
Po naročilu kupca pripravimo tudi klobase, salame, krvavice, pršute…