Krškopoljski prašič: ponos Slovenije in Kmetov ponos

Pri izbiri pasme prašičev na naši kmetiji smo sledili vodilu: misli globalno, deluj lokalno. Tako smo se odločili za domačo pasmo, ki jo je možno prodati lokalno.

Krškopoljsko pasmo prašičev so rejci načrtno oplemenjevali s pasmami sufolk, berkšir, cornwall, wessexwessex in sattelschwein (Kastelic, 2008).

Danes je krškopoljski prašič postal statusni simbol in vsi, ki kaj dajo na lastno prehrano, prepoznajo krškopoljsega prašiča proste reje, hranjenega z ekološko pridelano hrano.

Pri Kmetu smo se za krškopoljskega prašiča odločili, ker ima veliko špeha in ker ima mast tudi v samem mesu, rezultat česar je odlično pečenje tako na žaru kot v pečici.

Prosta reja

Naši prašiči se prosto pasejo pod sadnim drevjem, med leskami in pod hrasti, kar pripomore k specifičnemu okusu mesa.

Obdelava mesa

Zakol izvajamo v času mlaja, ker je pri polni luni v mesu preveč vode.

Koljemo živali do cca 120 kg.

Meso dostavimo naslednji dan po zakolu.

Po naročilu kupca pripravimo tudi klobase, salame, krvavice, pršute…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.