Kaj delamo na kmetiji pozimi?

November in December ponavadi namenimo kolinam in ga zaključimo s praznovanjem novega leta za prijatelje in poslovne partnerje.

Januarja se stvari do dobra umirijo – število živali se zmanjša na minimum. Začnemo se boriti z birokracijo in planiramo za leto, ki je ravno prišlo. Potrebno je postaviti/dopolniti načrt paše kje bomo pasli koze, kje bomo pasli prašiče in kdo bo prvi popasel in kdo drugi. Kako bomo razmejili pašnike, kako bomo selili živali s pašnika na pašnik, ter kako bomo zagotavljali vodo in morebitne dodatke oz dopolnilno hrano. Prav tako moramo določiti oskrbovalne poti in sisteme nadzora(obhod, kamera…) in varovanja(električni pastir, pes, …)

V februarju začnemo urejati okolico hiše nato pa se v drugi polovici preselimo na pašnike in njive, kjer preverjamo in popravljamo ograje dovozne poti … Prav tako se s kupci že dogovorimo o okvirnih količinah za junij in datumih dobave mesa – tako, da lahko zelo natančno določimo število živali, ki jih bomo vzgojili to leto.

V marcu pripravimo hleve – da bomo lahko breje živali preselili v hlev preden povržejo – to je še posebej pomembno pri prašičih, kjer lahko druge breje svinj pojedo mladiče svojih kolegic…Nato pripeljemo nove živali na kmetijo.

21. marca pa je zime konec in začne se pomlad – tudi na kmetiji najlepši letni čas. Tukaj si lahko preberete kaj delamo na kmetiji pomladi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.