Vedno razlagam, da se naša kmetija ukvarja izključno z ekstenzivno živinorejo in veliko strank nas sprašuje kakšna je razlika med intenzivno in ekstenzivno živinorejo, zato sem pripravil tale prispevek v katerem bom po najboljših močeh poskušal opisati razlike in prednosti ene ter druge metode živinoreje.
Intenzivna živinoreja
Prednosti
- nizki stroški, veliki dobički
- stalne dobave praktično brez sezonskih nihanj
- praktično povsem standardizirani izdelki – npr kosi mesa so vedno isti, vedno lahko dobavi 300kg prašiča itd
- nizka cena na enoto
Slabosti
- ogromna obremenitev za okolje -izpusti toplogrednih plinov, gnojnice, …
- neprijazno do živali – premalo prostora na žival, premalo gibanja, praktično ni stikov s človekom,
- živali so večino časa v hlevu ali na zelo omejenem pašniku
- hrana od živali pogosto zagotavlja samo najnižje standarde za hitro pridobivanje mase.
Ekstenzivna živinoreja
Prednosti
- ekološkost – naravi prijazno
- prijazno do živali, velik hlev in velik pašnik(večino časa živali preživijo na pašniku s svojimi vrstniki)
- pogosta osebna poznanstva s potrošnikom
- možen ogled kmetije in pogovor s kmetom
- uporaba ekoloških materialov v celi vzrejni/proizvodnji verigi
Slabosti
- majhen obseg proizvodnje
- izrazita sezonska nihanja
- potrebna velika začetna vlaganja
- visoki stroški hrane, zahtevan paša, čuvanje živali, transport itd
- raznolikost dobav – različno velike živali,
- veliko višja cena za potrošnika, kot pri intenzivni pridelavi